Nattesøvn og god dating hænger sammen!

Hvad i alverden har søvn at gøre med dit kærlighedsliv?  En hel del, faktisk.  Faktisk passer de sammen som dating og god mad! Søvn er helt klart vigtig for vores sundhed og hjælper vores krop til at fungere bedst muligt. Det er også vigtigt for vores produktivitet, da det hjælper os med at holde os friske og fokuserede den følgende dag. Men det påvirker også vores romantiske forhold.

Så hvorfor har singler i dag så svært ved at finde “den eneste ene”?  Er det mangel på søvn? Her er der en liste af måder kærlighed og søvn er forbundet:

1. Træthed kan forhindre et godt førstehåndsindtryk

Folk får ikke altid en god nats søvn. Hvad enten det er stress på arbejdet, en ringe madras, at være på nettet på Facebook eller et andet socialt netværkssite, så får mange folk simpelthen ikke nok søvn. Derfor virker de trætte, oppustede og udmattede, og de tiltrækker ikke den type person, de ønsker, eller bliver ikke betragtet som attraktive af dem, de ønsker at date.

En god nats søvn kan hjælpe dig med at undgå “dødens gab”, når du møder en ny person eller skal på en første date. Når du gaber i en anden persons nærvær, vil det, uanset hvor meget du prøver at “bortforklare det”, virke som om du “keder dig med dem” eller “bare er en kedelig person” selv.  Jo bedre din nattesøvn er dagen før din date…. jo bedre er dine chancer på din date! Hvis intet andet kan en luksus topmadras sikkert forbedre søvnkvaliteten.

2. At blive længe oppe for at browse sine valgmuligheder

Apropos at få nok søvn: Når folk dater på nettet, bliver de ofte sent oppe, fordi de spilder tiden med “nærhedsfejlen” og “Bigger Better Deal Syndromet!”

Nærhedsfejlen opstår, når folk får for mange valgmuligheder på deres computerskærm af “potentielle matches”, som kunne være “ideelle” for dem.  Fejlen opstår, når de går glip af et perfekt match, fordi billedet af personen lige ved siden af dem på skærmen af en eller anden grund bare er lidt mere attraktivt for dem. I virkeligheden ville dette ikke ske, da folk ikke stiller sig på række for at få dig til at tjekke dem ud!

Bigger Better Deal-syndromet er, når du tøver med at date kun én person af frygt for, at en bedre, mere attraktiv kandidat eller mulighed vil dukke op “lige rundt om hjørnet”.  Du er aldrig tilfreds med den, du er sammen med, fordi du frygter, at der er en anden derude et eller andet sted.

3. Søvn hjælper os med at nærme os andre og undgå ensomhed

Det har længe været kendt, at ensomhed er forbundet med dårlig søvn. Men er det modsatte sandt? Kan dårlig søvn føre til ensomhed?

I en undersøgelse, scannede forskerne folks hjerner, efter at de havde sovet normalt eller havde haft en nat med søvnmangel for at se, hvordan de reagerede på fremmede mennesker. Deltagerne blev bedt om at se videoer af en fremmed, der nærmede sig dem på afstand og om at trykke på en knap, når de følte, at den fremmede var for tæt på, mens forskerne overvågede, hvad der skete i deres hjerner.

Når deltagerne havde lidt unormal søvn, ønskede de, at personen skulle stoppe i meget større afstand, end de gjorde efter en nat med normal søvn, og deres hjerner afspejlede et bestemt mønster: Kredsløb, der var forbundet med social afvisning, lyste stærkere op, mens kredsløb, der var involveret i tanketeori (vores evne til at vurdere andres hensigter), var formindsket.

“Manglende søvn fører til, at personer bliver mere socialt undvigende og holder større social afstand til andre”, konkluderer forskerne.

4. Søvn hjælper os med at føle empati med andre

Følelsesmæssig empati er vores evne til at føle, hvad en anden person føler. Så hvis din ven er ked af det, giver deres tristhed genlyd hos dig til en vis grad, hvilket hjælper dig med at bekymre mig om, hvordan de har det.

Men når vi sover dårligt, fungerer de dele af vores hjerne, der er afsat til følelsesmæssig empati, ikke så godt, viser en nyere undersøgelse.

I undersøgelsen holdt deltagere i universitetsalderen øje med deres søvnkvalitet i to uger og udførte derefter en opgave, mens de fik deres hjerner scannet. Opgaven bestod i at se billeder af mennesker med forskellige udtryk – nogle neutrale, andre bedrøvede. Deltagerne blev bedt om at notere, hvor bekymrede de var for de afbildede personer, og forskerne målte forskellene i deres reaktion på nødlidende og ikke nødlidende personer for at nå frem til en empatiscore. Forskerne registrerede også deres hjerneaktivitetsmønstre, mens de så de forskellige billeder for at se, hvordan dette kunne svare til følelser af empati.

De, der havde rapporteret bedre søvn, var betydeligt mere empatiske over for mennesker i nød, og de viste øget aktivitet i dele af hjernen, der var forbundet med følelsesmæssig empati, når de så på nødlidende mennesker.